Öt elem Hangtáljóga felnőtteknek - képzés

Öt elem hangtáljóga® felnőtteknek


2022. évben: szeptember 17-18, október 22-23, november 19-20, december 10-11.


Kiknek ajánljuk a képzést?

Bárkinek, aki érdeklődik a hangtálak és a terápiás jellegű, jógaalapú mozgásformák iránt. Szívből ajánlom jógaoktatóknak vagy a jógát évek óta gyakorlóknak, mozgásterapeutáknak, pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, természetgyógyászoknak és az alternatív gyógyítással foglalkozóknak.

Mi a képzés előfeltétele?

I. Nem szükséges a hangtálak előzetes ismerete, mivel a képzés során alaposan elsajátítjuk a hangtálakkal kapcsolatos tudnivalókat és módszereket. 

II. A jóga vagy egyéb alternatív mozgásformák alapfokú ismerete.

Mit tanulunk a képzésen?

A képzésen a hatha jógából ismert ülő és fekvő pózokkal dolgozunk, és a fókusz az ellazulásra, a befelé figyelésre helyeződik. Megtanulunk párnákat, takarókat használni a testünk alátámasztására, hogy az izommunka ott hasson, ahová célzottan szánjuk. A módszer során nem az izzasztó, dinamikus mozgáson van a hangsúly. Enyhén dinamikus mozdulatsorokat is beépítünk, de inkább azokkal a pózokkal foglalkozunk, amelyeket hosszabb ideig (3-5 perc) ki tudunk tartani. Ez egyébként egy mélyrehatóbb gyakorlást tesz lehetővé, mint az általános fizikai testgyakorlás. Ezáltal a fókusz nem a felszíni izomszövetekre irányul, hanem a kötőszövetek a szövetségeseink, további hatást gyakorolva a szalagokra, csontokra, ízületekre. A mozgásformákat folyamatosan hangtálakkal kísérjük. Minden póznál megtanuljuk, hogy adott helyzetben hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban alkalmazni a tálakat. Külön hangsúlyt fektetünk a tálak pontos elhelyezésére, a megszólaltatási lehetőségekre. Külön tanulunk arról, hogy a tálak hogyan használhatók csoportos illetve egyéni foglalkozásokon.

Az órákat megtanuljuk tematikusan felépíteni. Minden órán egy-egy szervünk vagy szervcsoportunk kerül a középpontba. A képzés elméleti része a hagyományos kínai medicinára, a meridiánokra, az öt elem tanára, a hatha jóga alapjaira és a csakrák ismeretére épül. Megtanuljuk, hogy hogyan stimuláljuk a különböző szerveket és meridiánokat, és megtapasztalhatjuk a hangtálak gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatását.

A rendszer elsajátításához nagyjából 20-30 jógapóz ismerete szükséges, és ezekből az ászanákból célzottan válogatva a leendő oktató állítja majd össze az adott óra témájának megfelelően a gyakorlatsort. Ily módon minden óra más és más, de a gyakorlatok a segédeszközök segítségével bárki számára végrehajthatók.

A megszerzett tudás ismeretében az oktató nem csak csoportos oktatást végezhet, hanem magas színvonalú egyéni mozgásmódszert tud ajánlani. A hangtálas privát mozgásórák pedig sokkal több lehetőséget nyújtanak a kliensek segítésében.

És hogy mi a szerepe a mozgásmódszerben a hangtálaknak, és hogyan épülnek be a folyamatba? Akkor lássuk, íme, egy kis ízelítő!

Rögtön a lényegre térek. A hangtálak lényegében képesek sokkal rövidebb időn belül elérni az izmainkban és az elmemezőben az ellazulás élményét. A terápiás jellegű mozgásformák és a hangtálak egészségmegőrző és egészségvisszaállító hatása olyan, mintha kétszeresen biztosítanánk be magunkat. Eleve olyan pózokat tanulunk, amelyek segítik megindítani az elakadt energiákat. A hangtálak pedig egyrészt kirezegtetik belőlünk az elhangolódásokat, másrészt visszaállítják a test egészséges frekvenciaszintjét.

Tudjuk, hogy a zene nagy hatást gyakorol a testre és az elmére, kimozdít a lehangoltságból, elűzi a stresszt, és orvosolja a koncentrációs vagy alvászavarokat. A hangtálak a zeneterápiában, azon belül is a vibrációs terápiában kapnak fontos szerepet. A zeneterápiához kapcsolódik a vibrációs terápia úgynevezett tibeti tálak segítségével, amelyek szöveti szinten okoznak vibrációt, salakanyagot szabadítanak föl a sejtek citoplazmáiban, és kiüríthetővé teszik, illetve modulálják az agy működését, csökkentik a fájdalmat. A lényeg a "jó regresszió", élmény, mozgás, közösségteremtés, önkifejezés, a kreatív erők felélesztése, mert az segíti az öngyógyítást. A hangtál terápia vagy rezgésterápia gyakorlata ősi megfigyeléseken alapul. Olyan akusztikus energiahatás, amelyre a test sejtjei, szövetei, szervei jól reagálnak.

A jin típusú tálak kicsik, magas frekvencián rezegnek. Ezeket a test felső részén (három felső csakra) alkalmazzuk. A női princípiumot, az elfogadást és a befelé tekintést erősítik. A jang típusú tálak nagyméretűek, öblös, mély hangon rezonálnak. Ezeket a test alsó felén (alsó három csakra) használjuk. A férfioldalt erősítik, görcsoldásra, méregtelenítésre, fájdalomcsillapításra és légzésjavításra szolgálnak. A mozgás során mindig többfajta tállal dolgozunk, így az eredmény hatványozódik. A folyamatos oberton (felhangokban gazdag) hangzás könnyen és gyorsan, bármilyen külön technika nélkül juttat kellemes, ellazult, úgynevezett relaxáló állapotba. Minél közelebb vannak a tálak a testhez, a hatás annál intenzívebb. A hangtálak sajátossága, hogy nemcsak a fülünkön, hanem a bőrünkön keresztül is juttat ingereket az agyba, majd szétáramoltatja azt a testben. Agyműködésünk kikapcsol minden készenléti vagy stresszes állapotot, megtörténik az elengedés, a mozgás általi lazítás. A tálakból áradó, egyenletes ritmus és rezgés segít a szerotonin felszabadításában és szétáramlásában. Boldogságérzet tölt el bennünket, energetikailag feltöltődünk, erősödik az immunrendszerünk, könnyedebbé válik a mozgásunk, visszaállnak a mozgásszervi elhangolódások, javul a koncentrálóképesség, nő a kreativitás és a kiegyensúlyozottság érzése.

A hangtálakkal végzett mozgás alkalmas arra, hogy megteremtse a harmóniát a testben és az elmében. A hangtálak hangja lényegében gyógyhatással van az emberre, és ezt felismerve lassan terápiás eszközzé válik a hagyományos orvoslásban is. Külföldön már több kórház különböző osztályán (szülészet, rehabilitáció, pszichiátria), gyógyintézmények rehabilitációs részlegén, szociális ellátó intézményekben és pedagógiai intézményekben kap egyre nagyobb teret a hangtálak terápiás használata.

Milyen végzettséget ad a képzés?

Jógaoktatói végzettséggel: HangtálTOS felnőtt hangtáljóga-oktató

Egyéb végzettséggel: HangtálTOS oktató, hangtálakkal végzett alternatív mozgásforma oktató

Milyen oktatási eszközökre lesz szükség?

- A képzés során biztosítjuk az összes segédeszköz használatát, a jógamatracokat és a különböző terápiás hangtálakat is. Akkor is jelentkezhetsz a képzésre, ha még nincs hangtálad. A különféle terápiás tálakat ismertetni fogom, és a későbbiekeben a saját döntésedre lesz bízva, hogy melyiket szeretnéd megvásárolni. Fontos azonban tudni, hogy én hangtálak értékesítésével nem foglalkozok.

Megjegyzés: A hangtálakat külön kell megvásárolni, a képzési díj nem tartalmazza a hangtálakat!!!!!

Hol található a képzés helyszíne?

A képzés helyszíne Budakalászon található a Napüdvözlet Jógastúdióban. A település nagyon könnyen megközelíthető akár autóval, akár tömegközlekedéssel, a H5 Hév segítségével.

Hány napos a képzés?

A képzés összesen 8 napos, viszont a módszer hatékonysága érdekében nem lehet intenzíven és összevontan megtartani. A képzési napok hétvégére esnek.

Mennyibe kerül a képzés és mit tartalmaz?

A képzés ára: 145.000 Ft/ 8 nap

A képzés tartalmaz egy kb. 100 oldalas szakmai jegyzetet, ami az oktató munkáját segíti a későbbiekben is.

A képzési díj NEM tartalmazza a hangtálakat, azokat külön kell megvásárolni.

:) Tartalmaz továbbá sok-sok vidám pillanatot, új perspektívát a mindennapokra, hangtálhangban úszó csodás napokat, egy fantasztikus szakmai csapathoz való tartozás életre szóló lehetőségét! :)

Mikor vannak az oktatási napok?

2022. évben: szeptember 17-18, október 22-23, november 19-20, december 10-11.


Hogyan lehet a képzésre jelentkezni?

A "jelentkezés a képzésre" oldalon tutod elküldeni az adataidat, ezzel regisztrálsz a képzésre. A bemutatkozó és motivációs levél rész kitöltése kötelező.