Öt elem Hangtáljóga felnőtteknek - képzés

Öt elem hangtáljóga® felnőtteknekÚj időpontok 2024. évben: április 6-7, április 27-28, május 11-12, június 1-2. 


Kiknek ajánljuk a képzést?

Bárkinek, aki érdeklődik a hangtálak és a terápiás jellegű, jógaalapú mozgásformák iránt. Szívből ajánlom jógaoktatóknak vagy a jógát évek óta gyakorlóknak, mozgásterapeutáknak, pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, természetgyógyászoknak és az alternatív gyógyítással foglalkozóknak.

Mi a képzés előfeltétele?

I. Nem szükséges a hangtálak előzetes ismerete, mivel a képzés során alaposan elsajátítjuk a hangtálakkal kapcsolatos tudnivalókat és módszereket. 

II. A jóga vagy egyéb alternatív mozgásformák alapfokú ismerete.

Mit tanulunk a képzésen?

A képzésen a hatha jógából ismert ülő és fekvő pózokkal dolgozunk, és a fókusz az ellazulásra, a befelé figyelésre helyeződik. Megtanulunk párnákat, takarókat használni a testünk alátámasztására, hogy az izommunka ott hasson, ahová célzottan szánjuk. A módszer során nem az izzasztó, dinamikus mozgáson van a hangsúly. Enyhén dinamikus mozdulatsorokat is beépítünk, de inkább azokkal a pózokkal foglalkozunk, amelyeket hosszabb ideig (3-5 perc) ki tudunk tartani. Ez egyébként egy mélyrehatóbb gyakorlást tesz lehetővé, mint az általános fizikai testgyakorlás. Ezáltal a fókusz nem a felszíni izomszövetekre irányul, hanem a kötőszövetek a szövetségeseink, további hatást gyakorolva a szalagokra, csontokra, ízületekre. A mozgásformákat folyamatosan hangtálakkal kísérjük. Minden póznál megtanuljuk, hogy adott helyzetben hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban alkalmazni a tálakat. Külön hangsúlyt fektetünk a tálak pontos elhelyezésére, a megszólaltatási lehetőségekre. Külön tanulunk arról, hogy a tálak hogyan használhatók csoportos illetve egyéni foglalkozásokon.

Az órákat megtanuljuk tematikusan felépíteni. Minden órán egy-egy szervünk vagy szervcsoportunk kerül a középpontba. A képzés elméleti része a hagyományos kínai medicinára, a meridiánokra, az öt elem tanára, a hatha jóga alapjaira és a csakrák ismeretére épül. Megtanuljuk, hogy hogyan stimuláljuk a különböző szerveket és meridiánokat, és megtapasztalhatjuk a hangtálak gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatását.

A rendszer elsajátításához nagyjából 20-30 jógapóz ismerete szükséges, és ezekből az ászanákból célzottan válogatva a leendő oktató állítja majd össze az adott óra témájának megfelelően a gyakorlatsort. Ily módon minden óra más és más, de a gyakorlatok a segédeszközök segítségével bárki számára végrehajthatók.

A megszerzett tudás ismeretében az oktató nem csak csoportos oktatást végezhet, hanem magas színvonalú egyéni mozgásmódszert tud ajánlani. A hangtálas privát mozgásórák pedig sokkal több lehetőséget nyújtanak a kliensek segítésében.

Optimálisan hány darab saját hangtálra van szükség, hogy hangtáljóga órákat lehessen tartani?

Röviden válaszolva már két hangtállal bele lehet vágni. 

Hogyan épül fel egy hangtáljóga óra?

A következőket érdemes figyelembe venni a módszerrel kapcsolatban:  a tanfolyam során kétféle megközelítéstben fogunk jógaórákat felépíteni. Az első a csoportos jógaóra, ahol magtanuljuk, hogy hogyan lehet 3-8 főre épített csoportos hangtáljóga órát tartani. Fontos megjegyzés, hogy a hangtáljóga nem attól lesz hangtáljóga, hogy valahol a távolban hallatszik egy hangtál... A csoportos jógaórán mindenki használja a hangtálat, nem csak hallgatja!!!!

A második alternatíva pedig a terápiás jellegű egyéni jógaórák tartásának megtanulása, ahol kifejezetten egy jógázóra koncentrálva sajátítjuk el a hangtáljóga módszertanát. 

És hogy mi a szerepe a mozgásmódszerben a hangtálaknak, és hogyan épülnek be a folyamatba? Akkor lássuk, íme, egy kis ízelítő!

Rögtön a lényegre térek. A hangtálak lényegében képesek sokkal rövidebb időn belül elérni az izmainkban és az elmemezőben az ellazulás élményét. A terápiás jellegű mozgásformák és a hangtálak egészségmegőrző és egészségvisszaállító hatása olyan, mintha kétszeresen biztosítanánk be magunkat. Eleve olyan pózokat tanulunk, amelyek segítik megindítani az elakadt energiákat. A hangtálak pedig egyrészt kirezegtetik belőlünk az elhangolódásokat, másrészt visszaállítják a test egészséges frekvenciaszintjét.

Tudjuk, hogy a zene nagy hatást gyakorol a testre és az elmére, kimozdít a lehangoltságból, elűzi a stresszt, és orvosolja a koncentrációs vagy alvászavarokat. A hangtálak a zeneterápiában, azon belül is a vibrációs terápiában kapnak fontos szerepet. A zeneterápiához kapcsolódik a vibrációs terápia úgynevezett tibeti tálak segítségével, amelyek szöveti szinten okoznak vibrációt, salakanyagot szabadítanak föl a sejtek citoplazmáiban, és kiüríthetővé teszik, illetve modulálják az agy működését, csökkentik a fájdalmat. A lényeg a "jó regresszió", élmény, mozgás, közösségteremtés, önkifejezés, a kreatív erők felélesztése, mert az segíti az öngyógyítást. A hangtál terápia vagy rezgésterápia gyakorlata ősi megfigyeléseken alapul. Olyan akusztikus energiahatás, amelyre a test sejtjei, szövetei, szervei jól reagálnak.

A jin típusú tálak kicsik, magas frekvencián rezegnek. Ezeket a test felső részén (három felső csakra) alkalmazzuk. A női princípiumot, az elfogadást és a befelé tekintést erősítik. A jang típusú tálak nagyméretűek, öblös, mély hangon rezonálnak. Ezeket a test alsó felén (alsó három csakra) használjuk. A férfioldalt erősítik, görcsoldásra, méregtelenítésre, fájdalomcsillapításra és légzésjavításra szolgálnak. A mozgás során mindig többfajta tállal dolgozunk, így az eredmény hatványozódik. A folyamatos oberton (felhangokban gazdag) hangzás könnyen és gyorsan, bármilyen külön technika nélkül juttat kellemes, ellazult, úgynevezett relaxáló állapotba. Minél közelebb vannak a tálak a testhez, a hatás annál intenzívebb. A hangtálak sajátossága, hogy nemcsak a fülünkön, hanem a bőrünkön keresztül is juttat ingereket az agyba, majd szétáramoltatja azt a testben. Agyműködésünk kikapcsol minden készenléti vagy stresszes állapotot, megtörténik az elengedés, a mozgás általi lazítás. A tálakból áradó, egyenletes ritmus és rezgés segít a szerotonin felszabadításában és szétáramlásában. Boldogságérzet tölt el bennünket, energetikailag feltöltődünk, erősödik az immunrendszerünk, könnyedebbé válik a mozgásunk, visszaállnak a mozgásszervi elhangolódások, javul a koncentrálóképesség, nő a kreativitás és a kiegyensúlyozottság érzése.

A hangtálakkal végzett mozgás alkalmas arra, hogy megteremtse a harmóniát a testben és az elmében. A hangtálak hangja lényegében gyógyhatással van az emberre, és ezt felismerve lassan terápiás eszközzé válik a hagyományos orvoslásban is. Külföldön már több kórház különböző osztályán (szülészet, rehabilitáció, pszichiátria), gyógyintézmények rehabilitációs részlegén, szociális ellátó intézményekben és pedagógiai intézményekben kap egyre nagyobb teret a hangtálak terápiás használata.

Hogyan kapcsolódik a hangtáljóga módszertanhoz a Hagyományos Kínai Orvoslás?

A hangtáljóga elsajátítása során figyelembe vesszük a testet behálózó energetikai rendszert, és megtanuljuk, hogy hogyan lehet az 5 elemre ráépülő jógarákat tartani. A résztvevők komoly betekintést nyernek a hagyományos kínai orvoslás hátterébe, összefüggéseiben érthetik meg az öt elem egymásra épülő hatásait, elsajátítják a testet behálózó meridián rendszert, ami által célzottabban tudnak segíteni tanítványaik egészségének megőrzésében. Az öt elem (eredetileg: "öt mozzanat, öt fázis") a Víz, a Fa, a Tűz, a Föld és a Fém. Ezek mindegyike az emberi test valamelyik szervéhez kapcsolódik. Ha megismerjük és megértjük ezeket az elemeket vagy fázisokat, akkor képesek leszünk felismerni, hogy az egyes szélsőséges jelenségeket, testi tüneteket hogyan tudjuk ellensúlyozni, és azt is felismerjük, hogy melyik milyen lehetőséget kínál fejlődésünk számára. 

A meridiánok azok a csatornák, amelyek a csi-t eljuttatják a test minden részébe. Tizenkét fő csatorna látja el a szerveket, és ezekhez további nyolc kiegészítő csatorna járul. Ha a csatornák valamelyike "eldugul", elakadhat az energiaáramlás, és előfordulhat, hogy fájdalom, vagy valamilyen működési zavar jelentkezik. A jóga, a hangtálak és a fokozott belső tudati munka segít abban, hogy helyreálljon a test energetikai egyensúlya. 

Milyen végzettséget ad a képzés?

Jógaoktatói végzettséggel: HangtálTOS felnőtt hangtáljóga-oktató

Egyéb végzettséggel: HangtálTOS oktató, hangtálakkal végzett alternatív mozgásforma oktató

Milyen oktatási eszközökre lesz szükség?

A képzés során biztosítjuk az összes segédeszköz használatát, a jógamatracokat és a különböző terápiás hangtálakat is. Akkor is jelentkezhetsz a képzésre, ha még nincs hangtálad. A különféle terápiás tálakat ismertetni fogom, és a későbbiekeben a saját döntésedre lesz bízva, hogy melyiket szeretnéd megvásárolni. Fontos azonban tudni, hogy én hangtálak értékesítésével nem foglalkozok.

Megjegyzés: A hangtálakat külön kell megvásárolni, a képzési díj nem tartalmazza a hangtálakat!!!!!

Milyen hangtálakat érdemes vásárolni?

A tanfolyam során több tippet is adni fogok, és több márkát is megnevezek, hogy melyik típusú hantálakkal érdemes dolgozni. Mivel nem vagyok egyik márka képviselője sem, így nem elvárás, hogy a résztvevők csak egyféle márkájú hangtállal dolgozzanak. A saját hangtálaim között több különböző márka hangtáljai is megtalálhatóak, így mindenki ki tudja próbálni és el tudja dönteni, hogy a későbbiekeben az anyagi vonzatát is figyelembe véve melyik típusú hangtállal szeretne majd dolgozni. 

Hol található a képzés helyszíne?

A képzés helyszíne Budakalászon található a Napüdvözlet Jógastúdióban. A település nagyon könnyen megközelíthető akár autóval, akár tömegközlekedéssel, a H5 Hév segítségével.

Hány napos a képzés?

A képzés összesen 8 napos, viszont a módszer hatékonysága érdekében nem lehet intenzíven és összevontan megtartani. A képzési napok hétvégére esnek.

Mennyibe kerül a képzés és mit tartalmaz?

A képzés ára: 245.000 Ft/ 8 nap

A képzés tartalmaz egy kb. 100 oldalas szakmai jegyzetet, ami az oktató munkáját segíti a későbbiekben is.

A képzési díj NEM tartalmazza a hangtálakat, azokat külön kell megvásárolni.

:) Tartalmaz továbbá sok-sok vidám pillanatot, új perspektívát a mindennapokra, hangtálhangban úszó csodás napokat, egy fantasztikus szakmai csapathoz való tartozás életre szóló lehetőségét! :)

Mikor vannak az oktatási napok?

2024. évben: április 6-7, április 27-28, május 11-12, június 1-2.


Hogyan lehet a képzésre jelentkezni?

A "jelentkezés a képzésre" oldalon tutod elküldeni az adataidat, ezzel regisztrálsz a képzésre. A bemutatkozó és motivációs levél rész kitöltése kötelező.