Tóth Boglárka: hangtáljóga-oktató, hathajóga-oktató, gyermekjóga-oktató, nőijóga-oktató, hangmasszőr, abhyanga (ayurvéda) masszőr, jógaéletmód-mentor, magyar-francia szakos tanár

Már egészen kisoromban tudtam, hogy tanár leszek. Eltántoríthatatlan szerelem ez, amit csak az ért, aki ebbe egyszer már belekóstolt. Tíz évet tanítottam egy budapesti gimnáziumban, mint magyar-francia szakos tanár, mellette pedig a jóga, a hangtálak és a hagyományos gyógymódok kezdtek érdekelni. A megszerzett alternatív tudásomat apránként alkalmazni kezdtem a tanári pályám során, és beépítettem a mindennapjaimba, és a tanórákba. Itt szereztem életszagú tapasztalatokat arról, hogy a jóga és a relaxáció hogyan is működik egy szerteágazóan különböző közösségben. Szembesültem az akadályozó tényezőkkel, és az idő hiányával, amivel nem csak mi tanárok és felnőttek, hanem az iskolások is küzdenek, így kezdtem olyan villámmódszereket kidogozni, amik egy tanóra keretén belül is megállják a helyüket úgy, hogy közben nem úszik el az idő rövidsége miatt a tananyag. Ebben a húzd meg ereszd meg lavírozásban pedig elkezdtem becsempészni a jógát, a hangtálakat és a relaxációt a rohanó világ és a digitális élmény ellenszelében a tanulók mindennapjaiba. A lehetőségek, buktatók, előnyök és hátrányok persze nem kerültek el, de egy jó módszer csak úgy tud megszületni, ha elfogadjuk, hogy az éremnek két oldala van, és a tapasztalatokból építkezve alkotjuk meg a legjobbat. "Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" - ahogy Kazinczy is mondta. 

Hosszú évek óta inspirálódok, hogy a jógát és a hangtálakat komolyabban is összekössem, és egy jól használható módszer jöhessen létre. Sok-sok év tapasztalatára építve született meg a HangtálTOS®módszertana, aminek összetevői a jógaalapú testmozgás, a relaxáció és persze a hangtálak. 

A jógafilozófia komoly alapjait a Narada Akadémián sajátítottam el Bakos Attilának és Bakos Juditnak köszönhetően, ami azóta is táplál és segít a lélek felismerése felé vezető úton. Itt találkoztam először a hangtálakkal Juditnak hála, és itt sajátítottam el komolyabban azokat a jóga módszereket, többek között a jóga nidrát, ami azóta is az életem része. A hangtálak csodás világának szakmai ismeretét a Peter Hess Magyarországi Akadémián mélyítettem el, és egy évig dolgoztam az Akadémián, mint oktató, mellette pedig rengeteg tapasztalatot szereztem a saját praxisomban hangmasszőrként. A gyermekjóga világát Csíki Mariannak hála fedeztem fel, és a jóga-móka képzésen belekóstolhattam ebbe a fantasztikus világba. A női jóga útját Kornhoffer Tündével járom, tőle tanultam meg a női jóga finomságait. Ezen kívül különböző "nyugati" relaxációs módszert ismertem meg és sajátítottam el, mint a mindfulness, az autogén tréning vagy a szofrológia. Sokat tanultam és tapasztaltam a csakrák rendszeréről leginkább a jóga megközelítésében. Komolyan képzem magam az Ayurvéda területén, ami az indiaiak hagyományos gyógymódja. Végül pedig, de nem utolsó sorban nagy szerelem a hagyományos kínai orvoslás is, beleértve az öt elem tanát, a meridián rendszert és a tuina masszázst, amit Papp János hagyományos kínai orvostól (Medical Healing Point alapítója) tanultam. 

Mindent, amit a legkiválóbb mesterektől tanultam, szeretnék megosztani, hozzátéve a saját tapasztalatimat, amit a jóga, a hagyományos gyógyászat, a hangtálak és az "élet" területén szereztem.

"Aludtam, és azt álmodtam, hogy az élet: öröm. Felébredtem, és láttam, hogy az élet: szolgálat. Cselekedtem, és lám - a szolgálat: öröm." (R. Tagore)